Vivim temps de canvis profunds. Aprofitant el context de crisi, els poders econòmics han emprès una oberta ofensiva contra els drets i les conquestes socials de la majoria de la població. Alhora, l’anhel de democràcia real és cada vegada més intens a les places, als carrers, a les xarxes socials però també a les urnes.

Hem patit a Torrent els darrers anys l ́incapacitat, l’arrogància, la prepotència, el menyspreu vers la ciutadania, d’un Ajuntament que tenia la nostra ciutat com un més dels seus “cortijos” que governen per Espanya. Fent i desfent de la manera més arbitraria, la malversació dels fons públics, és la norma; l’opacitat i la manca de transparència en les decisions i en les depeses públiques, ha estat una constant; la corrupció, el nepotisme, l’amiguisme en càrrecs, negocis i atribucions, ha segut continua.

Hem vist com s’ha marginat la cultura, com s’ha oblidat la joventut i els seus problemes, com s’han agreujat les dificultats per les persones majors i les dependents, com amplis sectors econòmics com l’agricultura, el xicotet comerç, la petita i mitjana empresa no han trobat el mínim suport necessari per a fer front a la crisi econòmica, confiant tan sols en la suposada atracció de capital forà, que mai no arriba.

Com amb la indiferència del Consistori, els bancs han deixat en el carrer a moltes persones apropiant-se dels seus domicilis, com la fam i la misèria s’ha estés per molts barris no trobant-li millor solució que privatitzant drets i servicis i dirigint els nostres recursos cap a organismes de caràcter religiós, com han abandonat els familiars de l’accident del Metro que durant huit anys lluiten perquè es faça justícia arribant, per a silenciar-los en les seues demandes, inclòs al xantatge.

Perquè creiem amb el dret a decidir, volem decidir, aquí i ara, com ha de ser la ciutat que necessitem i desitgem, perquè estem farts, indignats, perquè no aguantem més: DIGUEM PROU! FINS ACí HEM ARRIBAT!

Aquesta crisi devastadora, que no ho és solament econòmica sinó també ho és social, política, cultural i ecològica, ens està obrint els ulls i demostrant que les ideologies, encara que necessàries, deuen supeditar-se a les reivindicacions. El treball, el benestar social, la salut, l’educació, l’ecologia, no són en absolut patrimoni d’un ideari, són reivindicacions i anhels transversals als quals tots aspirem. En definitiva, la ciutadania devem recuperar el poder, el protagonisme, per així construir una ciutat, una societat, un món, a imatge i en benefici de tots, en una lluita renovada dalt/baix, casta/ciutadania.

Ja no ens han d’enganyar amb falses promeses, perquè ja no volem que ens prometen res, ho anem a fer nosaltres, tots.

Volem una ciutat més acollidora, més solidaria, més sostenible, que no privatitze els servicis essencials, que no regale el patrimoni municipal, que fomente l’economia social i de proximitat, l’autogestió de béns i servicis, que desenvolupe les energies i el transport ecològics, que no existisca connivència entre la gestió pública i el poder econòmic, que evite l’especulació del sol, que hi tinga cura del nostre patrimoni cultural, que cree espais de trobada, que facilite el desenvolupament dels moviments associatius, no volem veure als nostres veïns desnonats, no volem que hi haja xiquets que no puguen alimentar-se com caldria ni que la seua alimentació dependisca exclusivament de la caritat, volem una societat laica on prime el respecte a totes les creences, volem que s’invertisca més i millor en educació que és la nostra garantia de futur, volem que els nostres majors gaudisquen del descans que es mereixen i al temps ens puguen transmetre tots els seus coneixements, totes aquestes coses i moltes més no són un somni inabastable, si som capaços d’imaginar-les, junts podem fer-les realitat.

Moltes d’aquestes iniciatives han estat defensades, des de fa temps, per moviments socials, veïnals i sindicals i per diferents espais polítics emmudits a base d’oblit i silenci.

Però no les podrem tirar endavant sense la implicació d’amplis sectors de la societat.

Rescatar la democràcia dels poders que la mantenen segrestada és un repte difícil, ambiciós, però al mateix temps apassionant. Però no que siga un “llevat tu per a posar-me jo” sinó que siga un “manar obeint”, deurem crear democràticament noves eines de presa de decisions i de control de la seua execució. Noves eines d’articulació social i d’intervenció política on es trobe la gent organitzada i la que comença a mobilitzar-se. La que porta temps lluitant i la que se sent estafada però anhela il·lusionar-se amb un projecte comú. Aquest serà el primer repte, articular la participació ciutadana en la presa de decisions, la democràcia directa des de baix.

El segon serà crear els compromisos, les condicions per a què l’execució d’eixes decisions no siga desvirtuada, que tots els representants que resulten elegits assumisquen un compromís ètic vinculant, que puguen ser revocats en cas de no complir les expectatives, que es limite la durada dels mandats, les retribucions i l’acumulació de càrrecs, que es comprometen a una transparència efectiva i a una informació activa i veraç.

Són reptes difícils però molt il·lusionants i, sobretot, possibles. Per això impulsem aquesta Plataforma ciutadana. Per construir una candidatura de confluència, de consensos, amb vocació guanyadora, de majories. Una candidatura engrescadora, amb presència als barris, als llocs de treball, al món de la cultura, de l’ensenyament, del teixit social, que ens permeta transformar les institucions en benefici de les persones.

No volem ni una coalició ni una mera sopa de sigles. Volem defugir de les velles lògiques de partit i construir nous espais que, respectant la identitat de cadascú, vagen més enllà de la suma aritmètica de les parts que els integren.

Pensem que Torrent, malgrat tot, reuneix les condicions per fer-ho possible. No hi ha una fórmula màgica per resoldre les dificultats que ens trobarem en el camí.

Haurem de caminar preguntant i haurem de fer-ho sense por. Les millors experiències ens demostren que si ens organitzem a partir d’objectius i pràctiques concretes podem assolir fites que semblaven impossibles. I no estem sols, per tot arreu del territori espanyol estan sorgint iniciatives semblants, pioneres, amb les quals podem treballar i aprendre.

Malgrat la duresa de la crisi, s’ha obert una escletxa històrica que ni podem ni volem desaprofitar. Vivim temps excepcionals que exigeixen iniciatives valentes i creatives. Si som capaços d’imaginar una altra ciutat, tindrem el poder de transformar-la.

Per nosaltres, pels que ens han precedit en aquest afany i pels que vindran. Ha arribat l’hora de demostrar que és possible construir una ciutat diferent. Ha arribat el moment de guanyar Torrent.

SIGNA EL MANIFEST

[emailpetition id=”1″]
Les dades aportades en aquest formulari, en cap cas seran utilitzades amb finalitats comercials.

ÚLTIMES ADHESIONS

[signaturelist id=”1″]